Store projekter som Dokk1 og Aarhus Ø bidrager markant til udviklingen af Aarhus. Men også mindre butikker, restaurationer og erhvervslokaler er en meget synlig del af det aarhusianske bymiljø, og især i midtbyen bidrager de mange små erhvervslejemål til stemningen og bylivet.

Latinerkvarteret er charmerende, Jægergårdsgade er hipt og Strøget er eksklusivt. Kvartererne i Aarhus er karakteriseret af deres butikker og erhvervslokaler, og derfor har erhvervslejemålene stor betydning for byen.

Det er dog langt fra kun de store kæder og internationale modehuse, der bidrager til udviklingen af bymiljøet i Aarhus. Også de mindre erhvervslejemål gør en forskel for Aarhus, aarhusianerne og de mange turister der hvert år besøger smilets by.

Erhvervslejemålene er byens puls

En rapport fra Realdania understreger, hvordan især butikker og erhvervslokaler, der er placeret i områder med flere forskellige erhvervstyper i stueetagen, smitter af på udviklingen af bylivet. Detailhandelseksperterne er enige om, at det er butikkerne, der skaber livet i byen, og ifølge den kommunale byudviklingsstrategi for Aarhus, Planstrategi 2015, arbejder byrådet derfor også målrettet for at skabe synergi mellem byliv og erhvervsliv i Aarhus.

Det er alt sammen noget, Louise Busk kan nikke genkendende til. Som erhvervsmægler og associeret partner hos ButiksKompagniet i Aarhus færdes hun dagligt i byens forskellige handelskvarterer, hvor hun hjælper især mindre erhvervsdrivende med at finde sig til rette i bymiljøet.

”Hos ButiksKompagniet plejer vi at sige, at erhvervslejemålene er en del af byens puls. Bymiljøet i Aarhus udvikler sig i takt med, at gamle butikker og restaurationer lukker, og nye kommer til. Som mæglere har vi hele tiden fingeren på pulsen i forhold til, hvor Aarhus er på vej hen,” siger Louise Busk og fortsætter:

”Latinerkvarteret og Jægergårdsgade er eksempler på, hvordan en masse mindre erhvervslejemål kan være med til at skabe meget attraktive og populære bymiljøer. Her kommer folk ikke bare for at handle, men også for at opleve den særlige stemning i kvartererne. Det skaber en særlig synergi mellem byen og butikslivet.” 

Rådgivning hjælper nye forretningsdrivende
Forudsætningen for, at de mange mindre erhvervslejemål kan bidrage til stemningen i de aarhusianske handelskvarterer, er dog, at de overlever. Som nystartet butiks- eller restaurationsejer er der mange udfordringer, og derfor fokuserer ButiksKompagniet på at hjælpe kunderne godt fra start. Det fortæller Louise Busk:

”Vi er solidariske med vores kunder og møder dem i øjenhøjde. Vi sætter os ind i deres forretningskoncept og deres behov, så vi kan rådgive dem i forhold til, hvilket lokale og hvilken placering der passer dem bedst. Det er nemlig ofte forudsætningen for, at de nye butikker og restaurationer overlever og kan være med til at sætte deres præg på byen.”

Forståelse for bymiljøet er afgørende
Ét af de nyeste bidrag til det aarhusianske butiksmiljø er restaurant Viet Food Street Kitchen på Banegårdsgade, der siden åbningen den 1. september har serveret mad fra det vietnamesiske gadekøkken med lokale råvarer for aarhusianerne. Da der skulle vælges beliggenhed, valgte restaurationen at trække på ButiksKompagniets ekspertise og indsigt i bymiljøet i Aarhus. Det fortæller ejeren af Viet Food Street Kitchen, Christina Phunang:


”Det er et stort projekt at starte en ny butik op, og det kræver et stort budget. Derfor er det vigtigt for mig som køber, at mægleren virker seriøs og reel. ButiksKompagniet har en rigtig god forståelse for min virkelighed. De leverer ærlig og præcis information, og det gjorde det nemmere for mig at træffe de rigtige valg med hensyn til placeringen af Viet Food Street Kitchen.”